top of page
Vyhledat
  • Milan Pavlík

Prvé testovacie online stretnutie

Keďže sa s deťmi nedá zatiaľ stretnúť osobne, zorganizovali sme pre nich prvé testovacie online stretnutie Spoločenstva Kempelena, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu s takmer magickým dátumom 21.2.2021.


S nadanými deťmi sme sa mimo nášho posledného tábora z leta 2019 stretli prvý krát v novembri 2019 v Bratislave. Potom sme mali naplánované ďalšie stretnutie na marec/apríl 2020 opäť v Bratislave s tým, že nám do toho vstúpila "korona", takže sme museli toto stretnutie zrušiť. Nasledovalo leto 2020 s vyhliadkami na Tábor pre nadané deti. Tábor sme už mali nachystaný a deti potvrdené, ale majiteľ nášho pobytového zariadenia nám týždeň pred prvým turnusom zrušil ubytovanie, a tým pádom sme museli aj tábor a deti odrieknuť. To znamená, že už viac ako rok sme s deťmi neboli v bližšom kontakte.


Program stretnutia:

15:00 Úvodné slovo

15:15 Bláznivá matematika

16:15 Oddychový minikvíz

16:45 Diskusia, nápady na zlepšenie

17:15 Hranie online hier

18:00 Koniec




Stretnutia sa zúčastnilo desať detí a s nimi samozrejme aj my traja organizátori. Zúčastnili sa aj predseda Mensy Slovensko Andrej Alexiev a členka nášho tímu, špeciálna pedagogička Tamara Babjaková.

Celé stretnutie moderovala Darinka. Na začiatku predstavila Spoločenstvo, a potom sa deti s chuťou pustili do bláznivej matematiky. Mali vypočítať rôzne príklady, napríklad: Koľko zrniek ryže zje priemerne Slovák denne?, Ako dlho by trvala misia na Mars?, alebo Aký bude mať dojazd elektromobil, ktorý parkuje celý rok na slnku? Niektoré príklady sa dali vypočítať pomerne presne, lebo sa na internete dali dohľadať presné čísla, niektoré sa dali vypočítať len približne. Nám išlo jednak o dohľadanie si tých správnych informácií, a zároveň aj o postup jednotlivých krokov samotného výpočtu. Pre lepšiu ilustráciu uvádzam zadania jedného príkladu:




Misia na Mars


Štyria slovenskí kozmonauti (Aladár, Bohuš, Cyril a Dárius) idú veľkým raketoplánom zo Zeme na misiu na Mars. Letia tam, keď je Mars v najbližšej vzdialenosti k Zemi. Ich raketoplán letí maxim. rýchlosťou 17 500 km/h. Na Marse pristanú na rovníku a ich úlohou je terénnym vozidlom prejsť po obvode rovníka dookola (z východzieho bodu do bodu návratu) s tým, že na každých 100 km zastavia a vztýčia slovenskú zástavu, čo im zaberá pol hodiny na zástavu. Ich vozidlo dosahuje maximálnu rýchlosť 60 km/h. Každých 8 hodín je však na Marse púštna búrka /trvajúca 2 hodiny/, ktorá im znemožňuje presun a tiež vztýčenie vlajky. Vtedy kozmonauti oddychujú alebo spia.


Ako dlho im bude trvať celá misia od štartu zo Zeme po návrat, keď všade využívajú maximálne rýchlosti?




Po týchto matematických úlohách Darinka namixovala kvíz zložený z obrazovej a zvukovej časti. Obrazová časť predstavovala 10 rôznych netradičných predmetov, a deti mali určiť, čo jednotlivé predmety sú, respektíve na čo sa používajú. Boli tam napríklad počítačová myš , tréningová palica na golf (obrázok nižšie), alebo Marimba. V zvukovej časti boli deťom púšťané ukážky zo svetových hitov, ktoré boli v prevedení klasickej vážnej hudby. Deti si mohli vypočuť ako znie Billy Jean od Michaela Jacksona v sláčikovom prevedení, alebo ako v orchestrálnom variante znie Ed Sheeran - Shape of you. Bolo to tiež 10 hitov a nechýbali ani stálice hudobného neba ako ABBA, Beatles a Queen. Deťom išla táto kvízová časť jednoznačne lepšie a veselšie ako matematika.



Potom som si na chvíľu zobral slovo ja, a vyspovedal som deti, čo sa im na našom stretnutí páči/nepáči, čo by ešte chceli mať v programe, ako často by si takéto online stretnutia vedeli predstaviť a tak podobne. Bolo zaujímavé, že by uvítali aj kreatívne aktivity, ako je napríklad Vedecká konferencia, ktorá sa aj v tábore teší veľkej obľube. Všetky pripomienky a dobré nápady zapracujeme do ďalšieho stretnutia.

Zdroj: www.golfcentrum.sk


Okolo pol šiestej nám ostalo už len 6 detí, tak sme sa rozdelili do dvoch skupín. Ja som bol s Darinkou v jednej, a hrali sme sa online aktivity. V druhej skupine hral Miroslav s deťmi online Krycie mená.


Na koniec o pol siedmej večer nám odišli s poďakovaním aj posledné deti a my traja organizátori sme si dali mini poradu, že ako to celé vidíme. Ešte na druhý deň mi písali rodičia niektorých detí, že nám ďakujú, že sme pre deti vytvorili takýto online priestor, a budú čakať, kedy to najbližšie zopakujeme. Aj to bol pre mňa signál, že naše úsilie a príprava na toto podujatie stálo za to. Určite budeme pokračovať aj naďalej, a pre deti do budúcna nachystáme opäť niekoľko zaujímavých úloh na premýšľanie a zábavu.


Milan Pavlík


46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page